woensdag 27 november 2013

DE LENGTE VAN DE MARATHON




                                                                     Pheidippides

42 KILOMETER EN 195 METER (26 MILES, 385 YARDS) IS DE AFSTAND DIE IN DE MODERNE ATLETIEK WORDT GELOPEN EN BEKEND STAAT ALS DE MARATHON.

De marathon werd voor het eerst verlopen tijdens de Olympische Spelen van 1896 in Athene. De herstart van de klassieke Olympische Spelen.
De marathon herinnert aan de Griekse lange afstandloper/koerier Pheidippides. Deze bracht hardlopend het bericht van de overwinning van de Grieken op de Perzen bij Marathon naar de bevolking en magistraten van Athene. Het lukte hem nog om de boodschap over te brengen, maar toen stierf Pheidippides van uitputting.
De afstand van Marathon naar Athene is 36 kilometer en 75 meter. Bij de eerste Spelen was de marathon 40 kilometer lang. Bij de Olympische Spelen van Londen was men van plan om een parcours van exact 26 mijlen aan te leggen. Dit liep tussen Buckingham Palace en het Olympisch Stadion. Onder druk van het koninklijk huis werd de afstand verlengd met 385 yards. Hierdoor kwam de finish precies voor de Koninklijke Loge te liggen. In 1924, tijdens de Olympische Spelen van Parijs, werd de afstand die in Londen was gelopen, als de officiële afstand voor de marathon vastgelegd.
Terugkomend op de eerste marathonloper Pheidippides. Hij werkte als koerier en boodschapper voor de Griekse legerleiding. Hij was voor de slag al naar Sparta gerend om steun te vragen. De Spartanen weigerden, ze zaten midden in een belangrijk religieus festival en Pheidippides maakte direct rechtsomkeert om deze boodschap over te brengen. Toen hij terugkeerde in het Griekse kamp, was de slag al gestreden. Pheidippides werd direct doorgestuurd naar Athene, waar hij op de trappen van de Acropolis, de laatste adem uitblies.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten