maandag 28 januari 2019


SiTU Cursus 2e Wereldoorlog
Bevrijding en wraak
Toen de Russen in 1944 Auschwitz bevrijdden werden hun rapporten door de andere Geallieerden uitgelegd als Sovjet-propaganda. Pas toen de Britten Bergen-Belsen bereikten, werd het bestaan van de concentratiekampen onmiskenbaar en algemeen bekend. Hier voltrok zich de “Endlosung” van de Nazis, gericht op het elimineren van de Joden en andere onwelgevallige groepen. In het “Reich” waren er 200 kampen. De meesten leverden dwangarbeiders aan de Duitse oorlogsindustrie, er waren opvangkampen, als Westerbork en ook een aantal vernietigingskampen. In totaal zouden 6 miljoen Joden zijn gedood. Van de Russische krijgsgevangenen kwamen er meer dan 2,5 miljoen om. Voedsel en medische zorg werd hen onthouden en veel gevangenen stierven aan besmettelijke ziekten, als tyfus.
Auschwitz heeft 1,3 miljoen inwoners gekend (waaronder Anne Frank, die er overigens niet is overleden, waarvan er 1,1 miljoen omkwamen.
Na de bevrijding van Europa werd er jacht gemaakt op de daders (de SS-kampbezetting) om hen ter verantwoording te roepen. Soms lukte dat (de kampcommandant Hoess werd in Krakow opgehangen), anderen doken onder en bereikten uiteindelijk Zuid-Amerika (Mengele, “the Angel of Death”).

Geen opmerkingen:

Een reactie posten