maandag 26 november 2018


WIST U DIT?

OEROUDE HANDSIGNALEN

In het verkeer en tijdens voetbalwedstrijden maken we er graag gebruik van handsignalen. Van het op steken van 1 vinger is tijdens deze evenementen de betekenis duidelijk. “ *sshole, f*ck you”; het lijken wel middeleeuwse vloeken of bezweringen.

Dat is ook precies het tijdperk, waaruit dit “handsign” stamt. Tijdens de 100-jarige oorlog tussen Frankrijk en Engeland, werden de eersten veelvuldig verslagen De slag bij Agincourt, betekende het einde van de “riddertijd”. De strijdende Franse elite bezweek door de kracht van de “longbow”, een uiterst effectief wapen, geschoten uit posities, die voor de tegenstander onbereikbaar waren. Per minuut kon de boogschutter meerdere pijlen afschieten. Zijn treffers waren dodelijk. Het Engelse leger beschikte over honderden goed-getrainde en wel voorziene “archers”. Boogschieten was al jaren verplichte kost voor de boeren en landslui en als enige sport in Engeland toegestaan.

De “een vinger omhoog” was een belofte van de Franse strijders aan de Engelse boogschutters. Bij een overwinning zouden bij hen, deze vinger worden afgesneden, zodat ze nooit meer een boog konden afschieten.



Verminking van verslagen tegenstanders is van oudsher in de geschiedenis van het Midden-Oosten en Europa toegepast. Het is bekend, dat er bewust voeten en handen werd afgehakt. Het zou kunnen worden gezien als een vorm van verkrachting. De zorg voor deze gehandicapten drukt zwaar op het overwonnen volk of staat.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten