maandag 26 november 2018


WIST U DIT; MASTER Klaas (SiTU)

ONZE VLAG

Aan het begin van de strijd van de Verenigde Nederlanden voerden de opstandelingen vlaggen met de kleuren “Oranje – Blanje (wit) en Bleu (blauw)”. Deze vlag werd de Prinsenvlag genoemd. Er ontstonden problemen bij het fabriceren van de vlaggen. De ingrediënten van de kleurstof oranje waren erg moeilijk te krijgen. Daarom verving men oranje door rood en ontstond de -Rood-Wit-Blauwe” Nederlandse vlag.

Ook de Friese vlag kent rood-wit en blauw. Diagonaal blauw en wit en met 7 rode “plompenbladen”. Deze pomp-bladen verwijzen naar de oorspronkelijke Friese Zeelanden. Deze 7 Zeelanden reikten van het Belgische Brugge tot voorbij Embden in Duitsland. Oostergo en Westergo, het huidige Friesland, maakten hiervan deel uit.



Maar de verandering van de kleuren van onze huidige vlag was niet alleen een pragmatische keuze. In de strijd waren kleuren en vlaggen een bron van symboliek (betekenissen), inspiratie, herkenning en informatie. Een “witte” vlag zien we bijvoorbeeld als teken van overgave, maar wit staat ook voor spiritualiteit en geloof. Heraldiek (zilver of argent): trouw.

Rood is de kleur van de woede en wordt geassocieerd met de oorlogsgod Mars. Rood betekent dus strijd, in dit geval voor onze onafhankelijkheid. In het westen wordt de keur rood ook verbonden aan vreugde, weelde en adel (rode loper). Heraldiek (keel): moed en opoffering.

Blauw was van oudsher de kleur van de livreien van de lakeien en personeelsleden van de prinsen van Oranje (Nassausblauw). De heraldische betekenis is wetenschap en waarheid.

En Oranje? Heraldisch: Trouw, maar ook gemeenschap en cultuur.

Overigens. Het shirt van de Friese voetbalvereniging Heerenveen is door de Engelse voetbalpers uitgeroepen tot het lelijkste shirt. Ter wereld. Opvallender kan het niet, dus.





  • oranje: gemeenschap en cultuur





Ook in het westen is de kleur rood wel verbonden aan vreugde, weelde, adel en elite. Te denken valt aan het gebruik van de rode loper bij officiële aangelegenheden, herdenkingen en feesten.




In de politiek, waarschijnlijk al vanaf de Franse Revolutie wordt rood gebruikt als kleur van de revolutionaire, linkse en in het algemeen radicale groepen. In Rusland werd tijdens de burgeroorlog bijvoorbeeld gevochten tussen de roden en de witten.




De vlag is vooral bekend als vlag van overgave. Soldaten die een witte vlag dragen of ermee zwaaien mogen niet worden aangevallen. Men verwacht van een persoon die de witte vlag draagt, dat hij neutraal blijft en verplicht om niet tot oorlogshandelingen over te gaan.
Misbruik van de witte vlag geldt als perfidie en als een oorlogsmisdaad. Voorbeelden zijn het onder het voeren van de witte vlag naar de vijand gaan en van dichtbij plotseling aanvallen, of dragers van de witte vlag aanvallen.
Veelal wordt de witte vlag geïmproviseerd uit wat er maar voorhanden is, zoals tafellakens, zakdoeken, jurken, ondergoed, gordijnen enz.





De vlag bestaat uit twee horizontale banen van gelijke hoogte. De bovenste baan heeft de kleur Nassaus blauw, de onderste baan de kleur opaque wit. De exacte betekenis van deze kleuren is niet bekend. Op de website van de gemeente Hoogeveen wordt gesuggereerd

Geen opmerkingen:

Een reactie posten