zaterdag 24 februari 2018


Aanwijzingen voor mijn leerling: 4: Situdromen.



knopje bloeibloesem (een ochtendassociatie, Jian)

7 klinkers, 10 medeklinkers

3x o,, 3x e, i

feminine, verkleinwoord, groei, yin

haiko: bloeibloesem, bloesembloei; poëtische alliteratie

één van je geheime namen, take care.

je kunt er een sighel van maken (Joods amulet), ik stuur je een voorbeeld per post. Bescherming, herinnering, ontluikend. Dit kun je in een door jou gekozen vorm bij je dragen.

kwetsbaarheid - kan in de knop worden gebroken

bloeiende bomen zijn een belangrijk vruchtbaarheidssymbool (kersenbloesem Japan; Keukenhof)

bevat woorden als: plooi, kooi, bio, meso, bloos, klein, knie, loom, koe, leem, boom, moe, molen, Polen, Isis, knoop, loeien, boeien.

numerologisch: 8

Let dit voorjaar goed op de bloeiende bomen (ze zijn er al).

De rest volgt wel. In mijn jeugd raakte ik gefascineerd door de naam Alexander; heb wel eens als pseudoniem Alexander de Groot (de Groot is de naam van een grootmoeder).

Heb op EC een jeugdverhaal gezet. Zelfde fenomeen als met het gedicht over Tut. Schoot me weer te binnen, analyse/plaatsing en de noodzaak voelen om dit op te schrijven. Het was voor mij, achteraf, een belangrijk moment. Tijdens mijn rustperiode had ik het niet meer, ben opgestaan en heb het verhaal geschreven. Herbeleving en verwerking. Wil graag jouw mening over dit soort ecodocumenten.

Situdromen:

1. Waarom hebben de witte en de zwarte neushoorn dezelfe kleur?

2. Waarom bidden roofvogels?

3. Waarom lijkt een klompvoet niet op een klomp?

Historische slijtage, versluiering:

Deventer kent de Welle, die langs de IJssel loopt (dit schreef je oorspronkelijk met 1 s). Landinwaarts in Diepenveen ligt de Douwelerkolk. Oorspronkelijk heette dit "de oude Welle". Weinigen weten dit. Je moet er namelijk de officiële geschiedenis voor herschrijven.

Bij de ruilverkaveling en wegenaanleg na WO2 moest de viaducten een lokale naam krijgen. Ambtenaren van RWS consulteerden de lokale boeren. Dit leidde o.a. tot de naam "Bronzenland". Mysterieus, maar flauwe kul. De boeren hadden het namelijk over "de baron zien land".

Met onweer werden onfortuinlijke weersomstandigheden aangeduid, vooral de regen/onweersbuien voordat de oogst binnen was gehaald. In de volksmond werd dit hondeweer en nu moet je hondenweer schrijven. De relatie met de oorspronkelijke betekenis is volstrekt verdwenen. Een ander voorbeeld is "blockbuster". Hiermee werden grote vliegtuigbommen bedoeld, die de Geallieerden over Duitsland uitstrooiden en die een heel huizenblok kon vernietigen. Een MegaHIT dus.

Mabel Wisse Smit; Wisse was de voornaam van haar vader.

Van Harrinxma, van Heemstra; oorspronkelijk zonder van; Duitse invloed.

At your service, Jian

Geen opmerkingen:

Een reactie posten