dinsdag 28 maart 2017

Het WEERBERICHT
Dat de aarde opwarmt wordt zo langzamerhand gezien als een voldongen feit. Hoeveel, in welk tempo en in welke mate de temperatuur zal stijgen staat ter discussie, net als de effecten van menselijk handelen op de opwarming. De stijging is al tientallen jaren aan de gang. De prognoses tonen een mondiaal patroon, met grote gebieden, die water- en dus voedselproblemen krijgen (Afrika). Het Midden-Oosten wordt geteisterd door hitte-golven, met maxima ver boven de 4...0 graden Celsius. In deze landen zullen gebieden door de hitte on-leefbaar worden.
Wat betekent het voor Harlingen
Na een stabilisatie-periode zullen de inwoners van onze stad te maken krijgen met weersextremen (wateroverlast) en hitte-golven met maxima tot 35 graden. Noordelijk van Harlingen is het (gemiddeld) een stuk kouder (Engeland, Noorwegen) met extremen tot 26/27 C.
Zuidelijker (Zuid-Frankrijk) en richting de Alpen lopen de temperatuurgemiddelden op tot 37 graden.
Door dit verschil ontstaat in de toekomst een turbulent meteorologisch beeld, met (voorjaars-)stormen en langdurige periodes van droogte. Als deze in de winter vallen, levert dit mogelijk een Elfstedentocht op. 

 
Gebouwd ten tijde van de "Kleine Ystijd" (17e en 18e eeuw)
Meer weergeven

Geen opmerkingen:

Een reactie posten