maandag 28 november 2016


WET MAATSCHAPPELIJKE ONDERSTEUNING
Ik vond het al een schandalige zaak, dat sommige groepen patienten extra eigen bijdragen moesten betalen. Ben je afhankelijk van de GGZ, dan krijg je een eigen bijdrage op je bord geschoven van 200 euro en moet je betalen voor de psychiater en de deelname aan activiteiten. Velen houden het daarom voor gezien, met alle gevolgen van dien (zorgmijders, overlast e.d.) Nu de gemeenten deze zorg onder hun hoede hebben, is deze situatie onder hun hoede hebben, is dit alleen maar verergerd.
De gemeente Harlingen heeft de bijdragen met 5 (!) vermenigvuldigd. Waardoor Thuiszorg geen 12 maar 60 euro moet kosten, thuisbezoek van casemanagers kost de klant 75 euro per uur, een telefoontje kost 1 euro 20 per minuut! Zo kom je wel uit de kosten, maar een groep kwetsbare en “arme” stadgenoten zijn wel de dupe. Ook zij zien zich gedwongen om uit het systeem te stappen. Opnieuw met kwalijke gevolgen voor hun herstel en participatie.

Ik vind dat de gemeente Harlingen aan deze “uitbuiting” een einde moet maken en toegang tot de zorg laagdrempelig houdt. Geld mag hierbij geen struikelblok zijn. Nu is het prijskaartje buitensporig en staat niet in verhouding tot de werkelijk gemaakte kosten.

In afwachting van uw reactie.

Drs. Jan van den Hoff
voorzitter afdeling Harlingen
Verenigd Links

Geen opmerkingen:

Een reactie posten