dinsdag 22 november 2016


WANDELEND NAAR ENGELAND

Zo'n 18.000 jaar geleden kwam er en einde aan de laatste ijstijd. Doordat er nog veel water was opgeslagen in de gletsjers en het zeeijs van de Noordpool was de zeespiegel tot wel 130 meter lager dan nu. Dit had tot gevolg dat de Noordzee geen zee was, maar een, dichtbevolkt, rivierenlandschap. De kustlijn liep van Oost-Engeland naar Jutland en de Oostzee, op wat meren en rivieren na, bestond nog niet. Rivieren als de Theems, de Schelde en de Rijn stroomden door het Engelse kanaal, de Elbe mondde uit in de Noordelijke Atlantische oceaan.

Afhankelijk van de klimaatomstandigheden had dit gebied “Doggerland” geheten een toendra-landschap, maar het kende ook periodes met uitbundige begroeiing, heuvelachtig met een parklandschap.

Doggerland is vernoemd naar de Doggersbank. Dogger is een oud Nederlands woord voor een vissersboot waarmee op kabeljauw (oud Nederlands: 'dogghe') gevist werd.

Vissers en onderzoekers hebben fossiele resten gevonden van mammoeten, reuzenherten, oerossen, elanden, paarden en everzwijnen. Bij Hoek van Holland is een fossiele hyenakeutel opgevist.

Doggerland werd ook door mensen bewoond. Er zijn resten gevonden van bewoning door Neanderthalers, die zo'n 40.000 jaar geleden verdwenen en later van mensen. Gedeeltelijke skeletten, maar ook wapens en gebruiksvoorwerpen. Tybrind Vig ligt langs de westkust van het Deense eiland Funen. De site ligt zo'n 250 meter van de huidige kust in een waterdiepte van 2 tot 3 meter. Men vond er resten van drie kano's, 14 versierde peddels, vishaken en vis-drietanden. Ook vond men een dubbel graf (moeder en kind) tussen de 6 en 5000 jaar oud.

Dit is een belangrijke periode. De stijgende zeespiegel maakte Doggerland onleefbaar en de nog resterende bewoonbare plekken werden getroffen door een tsunami. Oorzaak: een kolossale grondverschuiving ter hoogte van Noorwegen. Wat er nog aan menselijke bewoning resteerde werd weggevaagd. Maar de uittocht was daarvoor al begonnen. De bewoners van Doggerland zochten een veilig heenkomen.

Hier zou de oorsprong kunnen liggen van de mythe van Friso, die zijn onderdanen naar nieuwe, veilige gebieden leidde. De Nederlandse kust als nieuwe thuishaven lag voor de hand.

De nieuwkomers waren de eerste Friezen en ze kwamen uit het Noorden en waren verdreven door het stijgende water en de ondergang van Doggerland. Andere vluchtelingen zochten hun heil in Schotland en Engeland.

Het is opmerkelijk dat er grote overeenkomsten bestaan Oud-Fries en Oud-Engels. Dit wijst op een gemeenschappelijke oorsprong.

Doggerland.





http://www.vliz.be/docs/groterede/GR32_Noordzeebodem.pdf

Geen opmerkingen:

Een reactie posten