zaterdag 29 september 2012

'War on drugs is verloren'
       
mexpolifederalDe presidenten van Mexico, Colombia en Guatemala hebben op een conferentie van de Verenigde Naties gezegd dat de war on drugs is verloren. Volgens de regeringsleiders van de drie landen leidt het beleid niet tot een vermindering van de criminaliteit en veroorzaakt het alleen maar geweld.
De presidenten benadrukten alle drie dat ze niet willen toegeven aan de criminele organisaties, maar ze willen wel een verandering van het beleid. President Calderon van Mexico pleitte onder meer voor een minder dogmatische discussie over het legaliseren van drugs. De Mexicaanse president zei samen met zijn Colombiaanse collega Santos eerder al dat legalisatie van drugs zou kunnen helpen om het geweld tussen criminelen te verminderen.
Ook andere Zuid-Amerikaanse landen spreken over legalisatie. Uruguay gaat daarin het verst en is de drugs al aan het legaliseren, omdat de criminaliteit schadelijker zou zijn dan de drugs zelf.
Mexico en Colombia werken nauw met anti-drugs eenheden van de Verenigde Staten samen. Amerika is de initiatiefnemer de 'war on drugs', waarbij met zwaar repressief beleid de drugscriminaliteit wordt tegengegaan. Daarbij wordt onder meer het leger ingezet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten