woensdag 19 september 2012

Rosenthal: voorstel federaler Europa was slechts ‘gedachtewisseling’

Minister Uri Rosenthal. Foto AP / David Karp
Minister Uri Rosenthal. Foto AP / David Karp
Binnenland
De club van elf ministers die maandag een voorstel (pdf) presenteerde voor een ‘federaler Europa’, met onder andere een Europees leger, had slechts een “gedachtewisseling” over de toekomst van Europa. Dat schrijft demissionair minister Uri Rosenthal (VVD) vandaag in een brief aan de Kamer.
Rosenthal gaf gisteren in een persbericht al aan dat “Nederland geen behoefte heeft aan debatten over internationale perspectieven”. Hij benadrukte dat Nederland tegen de overdracht van bevoegdheden blijft op het gebied van pensioenen en de arbeidsmarkt. De bijeenkomsten waren volgens de minister bedoeld om vrij te discussieren over “een breed scala aan onderwerpen” omtrent de toekomst van Europa, zo schrijft hij aan de Kamer:
“Het spreekt vanzelf dat er uiteenlopende opvattingen waren onder de deelnemers over de besproken onderwerpen.”

Ministers presenteren plan voor méér Europa

Een groep van elf ministers van Buitenlandse Zaken kwam vijf keer samen op initiatief van de Duitse minister Guido Westerwelle, om het over de toekomst van Europa te hebben. Maandag in Warschau werd de uitkomst gepresenteerd, die een duidelijke richting op wijst: méér Europa.
In het plan staat onder andere dat de EU een eigen leger en grenspolitie moet krijgen. Ook zouden burgers de voorzitters van de Europese Commissie direct moeten kiezen, waarop de Commissie een ‘Europese regering’ van eurocommissarissen aanwijst. EU-landen zouden niet meer elk besluit met een veto kunnen tegenhouden. De nationale parlementen kunnen samen een soort Europese senaat vormen en het ESM, het permanente reddingsfonds voor de euro, moet uitgroeien tot een Europees IMF, een ‘Europees Monetair Fonds.’

Geen opmerkingen:

Een reactie posten