maandag 24 september 2012

Haren is niet de schuld van sociale media

24/09/12, 07:36
© anp. Groningse studenten maken met viooltjes de letter X op de plek waar het Project-X-feest in Haren uit de hand liep.
 
Haren heeft een traumatische nacht doorgemaakt, met omvangrijke schade, materieel, lijfelijk en emotioneel. Niet door een meisje dat per ongeluk een uitnodiging op Facebook zette, maar door toedoen van jongeren die maar één doel hadden: rotzooi trappen. Het is misselijkmakend. Bij het zien van de beelden probeer je een verklaring te vinden, maar de ratio biedt hier geen soelaas. Het zijn redeloze idioten.
Ze hebben eerder huisgehouden, op tal van plaatsen. Rellen als die van het afgelopen weekeinde in Haren doen zich af en toe voor. Min of meer spontane samenscholingen die uit de hand lopen zijn niet van gisteren, maar de dimensies zijn wel veranderd. Snelheid, omvang en de gewelddadigheid, ze zijn allemaal gegroeid. Dat komt onder meer door sociale media als Facebook.

De sociale media zijn niet oorzaak of bron van rellen. In het verleden kon een nachtelijke oproep op de radio ook een mensenmassa in beweging zetten. Maar broadcasting was toen voorbehouden aan professionelen. Met internet en de sociale media is iedereen broadcaster geworden. Een film, foto of uitnodiging die aardig is voor vrienden en bekenden, kan een bereik krijgen van miljoenen mensen, vele malen groter dan het bereik van die nachtelijke radiopresentator. Tegenhouden of verbieden kan niet en is ook niet wenselijk; gebruikers en samenleving moeten leren ermee om te gaan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten