vrijdag 22 februari 2019




Wist U dit?

Door Master Klaas (SiTU)

In de 16e eeuw kwamen de Nederlanden in opstand tegen de Spaanse superstaat, waar de zon nooit onderging. Leider van de rebellie was Willem van Oranje, die ook wel “Willem de Zwijger” werd genoemd.

Deze bijnaam kreeg hij, omdat hij geen Nederlands sprak.

Uitsluitend Frans, een paar woorden Spaans en natuurlijk Duits,

Willem's moedertaal.

De eerste vlag wijkt af van het huidige “rood-wit-blauw”, maar toonde “oranje-blanje-bleu”. Maar de vraag naar deze driekleur werd steeds groter. De verfkleur “oranje”, was duur en de grondstoffen waren moeilijk te verkrijgen.

Daardoor werd het prille “oranje” vervangen door het felle “rood”. De grondstoffen voor de rode verf waren goedkoper en gemakkelijk te krijgen.

Friesland gebruikt dezelfde kleuren (diagonaal), aangevuld met 7 pompebladen (waterlelieblad).

Waarom 7? Omdat Friesland in het verleden 7 Frieslanden heeft gekend.

De zeestrook van Brugge tot Bremen was bewoond door Friezen, met hun eigen “provincies”, waaronder Oostergo en Westergo (Friesland), duidelijk een kerngebied.

Buitenlandse historici beweren dat de USA de eerste kolonie is, die zich losmaakte van de overheerser en de vrijheid bevocht.

Dit is een fout, de eerste koloniƫn die zich vrijvochten van de Spaanse overheersing en hun vrijheid bevestigd kregen in 1648, was de Republiek der Nederlanden.

De Verenigde Staten bestonden toen nog niet. Het huidige New York heette toen Nieuw-Amsterdam met Pieter Stuyvesant als gouverneur, een Fries en afgestudeerd in Franeker.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten