dinsdag 18 april 2017

Wat maakt Harlingen zo bijzonder?


29 september is het St. Michaelsdag, gewijd aan de meest belangrijke aartsengel. Hij zal als leider van Gods heerscharen op de dag des Oordeels het kwaad verdelgen.
Michael staat afgebeeld op het raadhuis, terwijl hij de draak verslaat. Imponerend, zo'n schutspatroon.
De eerste christelijke kerk in Noord-Friesland werd aan hem gewijd, de Michael-kerk op de “berg” van Almenum. Gebouwd in 777 toen Gustaaf Forteman, op last van Karel de Grote de...
heilige eiken van Almenum kapte en de heilige runderen slachtte. Van het hout werd de eerste Michaelkerk gebouwd. Deze koorkerk brandde een aantal malen af, voordat ze in steen werd herbouwd. Eind 18e eeuw werd, op de toren na, de kerk afgebroken en vervangen door een kruiskerk.
Almenum is beduidend ouder dan Harlingen en heeft voor 777 als Fries heiligdom en cult-centrum gefunctioneerd. In die zin overwon Michael het kwaad. Van het hout van de heilige bomen werd de kerk gebouwd.
Toen de protestanten in de 16e eeuw het heft in handen namen, werd de Michaelkerk onteigend en werd de naam veranderd in de Hervormde, of wel Grote Kerk.
De katholieken moesten ondergronds en kerkten eeuwen in schuilkerken, tot het de katholieken werd toegestaan een nieuwe kerk te bouwen.
Dit is de Michael-kerk aan de Zuiderhaven. Een prachtige kerk, maar die eigenlijk niet zo mag heten. Michaelkerken worden altijd op een heuvel of berg gebouwd, zoals Mont Saint-Michel in Frankrijk dat ook in de 8e eeuw is gebouwd, maar aan deze aartsengel gewijde kerken zijn schaars.
Dat is bijzonder in Harlingen. Ze bezit twee Michaelkerken, een officieuze aan de Zuiderhaven en een officiĆ«le Dom van Almenum, die we neutraal “de Grote Kerk” noemen en waar de protestanten ter kerke gaan.
foto van Jan van den Hoff.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten