vrijdag 13 januari 2017


DE GESCHIEDENIS VAN HARLINGEN
DE KLOKKEN VAN DE ST. MICHAELKERK (Zuiderhaven)
In de St. Michaelkerk aan de Zuiderhaven hingen tot 11 maart 1943 twee klokken. Een kleine klok(250 kilo, gegoten door Petit en Fritsen en betaald door T.P.Jorna, pastoor te Harlingen. Deze klok luidde al in 1838 in de oude waterschapskerk. In 1880 is een 1080 kilo zware klok toegevoegd. Ook gegoten door Petit en Fritsen in Aarle-Rixtel. De klok werd geschonken door de familie Lunter. Op de ene kant stond aartsengel Michael afgebeeld, op de andere: Jezus aan het kruis genageld.
Op 11 maart 1943 werden deze klokken door de Duitsers in beslag genomen. De klokken zouden worden omgesmolten ten behoeve van de wapenproductie. De pastoor en de koster moesten zelfs mee helpen.
In 1948 werd er door West-Duitslandd een oorlogsvergoeding van f. 3117,vermeerderds met fl. 590,90 rente, voor de ontvreemde klokken. Ook voor de molen de Bazuin, op last van de Duitsers afgebroken om de geallieerde luchtmacht geen herkenningspunt te bieden voor bombardementsvluchten op de haven, ook hiervoor werd door West-Duitsland compensatie betaald.
In 1949 wordt door de heren Drost en Cornel een voorstel gedaan om een klok in de toren te plaatsen van 3000 kilo, met toonhoogte F. Dit was gelijk aan de klok in de toren van Almenum. Men wilde perse niet voor de protestanten onderdoen. In het stadssilhouet lijken beide toren even hoog.
In overleg met de Landelijke orgel- en klokkenraad werd een creatieve oplossing gevonden. Men koos voor drie lichtere klokken. Hierdoor zou;” Meer recht worden gedaan aan de Katholieke beleving.” Ook deze klokken zijn gegoten door Petit en Fritsen en ze vallen op door hun heldere klanken. De bovenste klok weegt 1000 kilo en heet Michael, de tweede, van 700 kilo, is opgedragen aan Maria. De laatste klok (500 kilo) en het opschrift luidt “Ik heet Petrus, met mijn stem zal ik een vanger van mensen zijn.”
De klokken werden in 1950 elektrisch bedienbaar vanuit de sacristie. Begin 1970 werd door de smid van Blija een magnetische aansturing onder de klokkenzolder geplaatst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten