vrijdag 31 mei 2013

7 vragen over het nieuwe dodelijke coronavirus

 
Een Fransman is onlangs overleden aan het MERS-virus, een coronavirus dat gerelateerd is aan SARS. Wat moet u weten over dit nieuwe virus?
 
© AFP
Wat is een coronavirus?
Coronavirussen zijn naast rhinovirussen de veroorzakers van een groot percentage van alle gewone verkoudheden bij volwassenen. Zij veroorzaken over het algemeen in de winter en vroeg in de lente een verkoudheid. Het coronavirus is ook de boosdoener van verschillende ziektes bij dieren.
Wat is de link met SARS?
Een bekende ziekte veroorzaakt door een coronavirus is SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome). De SARS-epidemie maakte tussen 2002 en 2003 meer dan 800 slachtoffers.
Wat is MERS?
Het nieuwe coronavirus, dat nu voor heel wat beroering zorgt door de dood van een Fransman, kreeg van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO de naam Middle East respiratory syndrome (MERS) omdat het ontstaan is in het Midden-Oosten. Het is een nieuw coronavirus dat ontdekt werd door dr. Ali Mohamed Zaki in een ziekenhuis in Jeddah in Saoedi-Arabië.
Is MERS gevaarlijk?
Op 29 mei 2013 waren er wereldwijd 49 gevallen van MERS bij de WHO gemeld, waarvan 27 met dodelijke afloop, vooral in Saoedi-Arabië. Volgens de WHO vormt het virus een ‘bedreiging voor de hele wereld’, waarmee de organisatie bedoelt dat het niet een fenomeen is wat één land op zichzelf kan oplossen. Maar voorlopig is MERS nog een medisch mysterie. De WHO roept daarom alle landen ter wereld op om samen te werken om het virus te bestuderen en aan te pakken.
Waar en bij wie komt MERS voor?
MERS is ontstaan in het Midden-Oosten, waar dus de meeste patiënten voorkomen. Er zijn ook gevallen van MERS in Frankrijk, Duistland en het Verenigd Koninkrijk. Alle Europese gevallen hebben in ieder geval een directe of indirecte link met het Midden-Oosten. In Frankrijk stierf een patiënt die het virus had opgelopen tijdens een reis naar het Midden-Oosten.
Het lijkt erop dat de ziekte voorkomt bij oudere mannen met andere medische aandoeningen. Dat laatste speelt volgen de WHO mogelijk een rol in de overdracht van het virus.
Wat zijn de symptomen van MERS?
Het virus doet zich voor als een verkoudheid en valt het ademhalingssysteem aan. Symptomen als koorts en hoesten kunnen leiden tot een longontsteking en nierfalen. Mogelijk kan er ook diarree optreden. De Wereldgezondheidsorganisatie weet nog niet hoe het virus zich verspreidt, dus ook niet hoe mensen het oplopen. Daarom is het voorlopig moeilijk om het virus te bestrijden.
Hoe wordt MERS genezen?
Er bestaat geen behandeling voor MERS. Er is ook geen vaccin. Zoals altijd gelden traditionele voorzorgsmaatregelen zoals een goede handhygiëne om de ziekte te voorkomen. (TE)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten